REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dezinfekce


Zneškodňování choroboplodných zárodků, odstraňování hub a plísní. Dezinfekce je proces ničení původců nákaz pomocí speciálních chemických nebo kombinovaných prostředků a postupů do takového stavu, kdy již nemůžeme způsobit infekci. Klasická dezinfekce je zneškodňování patogenních mikroorganismů. Je to proces, který má za cíl přerušit cestu nákazy od zdroje k vnímavému jedinci.

Dezinfekce se rozděluje na :
Dezinfekce ochranná : Je prováděna všude tam, kde lze předpokládat přítomnost původců nákaz. Nejčastěji v kolektivních zařízení např. (ubytovací prostory , dopravní prostředky, zařízení hromadného stravování apod.). Užívá se při dezinfekci potravin, materiálů i vody.

Dezinfekce ohnisková – represivní: Je zaměřena na zneškodňování choroboplodných zárodků v ohnisku nákaz s cílem přerušit šíření infekce. Její provedení je budˇprůběžné nebo konečné.

Dezinfekce ohnisková – průběžná: Je prováděna po dobu trvání zdroje nákazy tj. po dobu vylučování původců nákazy, předmětů s kterým přišel jedinec do styku nebo prostředí a místa, kde pobýval.

Dezinfekce ohnisková – konečná: Je odborným jednorázovým zásahem v doznívajícím ohnisku nákazy. Týká se prostředí, kde byl zdroj izolován. Konečná dezinfekce bývá spojena s důkladnou mechanickou očistou.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy