REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Destice chřapáčová (Discina perlata)


Plodnice je v mládí miskovitá a hladká, v dospělosti rozprostřená a hrbolatá, přisedlá k zemi či k dřevu. Plodnice je 4 – 15 cm široká, zprvu miskovitá, potom ploše rozložená, ve stáří laločnatě zprohýbaná. Na svrchní straně je v mládí hladká, později hrbolatá nebo vrásčitá, šedohnědá, tabákově hnědá až červenavě hnědá, na spodní straně plstnatá a špinavě bělavá.

Třeň je sotva patrný, 0,5 – 1 cm dlouhý a 1 – 2 cm tlustý, vrásčitý až žebrovaný, špinavě bělavý. Dužina je tenká, křehká, špinavě bělavá, má nenápadnou vůni a chuť.

Výskyt – duben až začátek června na holé vlhké zemi nebo na pařezech a ležících kmenech jehličnanů, hlavně smrků a borovic. Roste jednotlivě nebo v menších skupinách od nížin po horský stupeň. Místy je poměrně hojná, především v podhorských smrčinách,vcelku však patří spíše mezi vzácnější houby.Je jedlá a chutná, vhodná do polévek, omáček a nádivek.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy