REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Datlovník obecný


Až 30 m vysoký strom pěstovaný pro datle.Planý datlovník byl domestikován národy v povodí řek Eufratu Tigridu již v třetím tisíciletí před naším letopočtem. Egypťané jej přenesli do severní Afriky datlovník se velice rychle stal „chlebem“ tamních obyvatel. Největší tradici v jeho pěstování dnes stále uchovávají zejména Alžírsko a Tunisko. V těchto zemích se datle objevují denně v jídelníčku jsou velice důležitým vývozním artiklem.

Nejstarší doklady o pěstování datlovníku pocházejí z Mezopotámie 4000 let př.n.l. Do střední Evropy byly poprvé dovezeny v 16. století.

Obsahují glycidy, proteiny, lipidy, vlákninu, vitaminy B 1, B 2, PP, karotén, stopy jódu a vitaminu C, nejvíce je v datlích draslíku, dále vitaminu A, fosforu, hořčíku, vápníku, fosforu, sodíku, chlóru, manganu, síry, železa, magnesia, zinku, mědi, kyseliny listové – vitaminu skupiny B. Ostatní vitaminy minerály jsou zastoupeny v rovnoměrném množství.

100 g datlí vydá 300 kalorií. Jedí se syrové, vařené, pečené, zpracovávají se na mouku, med a pálenku. Zralé datle jsou mírně projímavé, nezralé adstringentní. Při překyselení ( hyeraciditě) mohou způsobit obtíže. Obsahují hodně ovocného cukru a bílkovin a balastní látky podporující trávení.

Obsahem 47 % přírodních cukrů datle jen potvrzují svou sladkou chuť. Přibližně 18 % tvoří uhlovodany, 24 % voda, 3 % bílkoviny, 7,5 % vláknina 0,5 % tuk. O palmě datlové existuje úsloví, že „musí mít nohy ve vodě hlavu na slunci“, což dostatečně vystihuje její náročnost na teplo, světlo dostatek vody. Palma plodí jedenkrát do roka, sklízí se podle druhu od prosince do konce ledna jeden strom urodí přibližně 50 až 70 kg datlí. Prvních 5 let palma pouze roste, dobré datle lze sklízet od jejích desátých narozenin vrcholu plodenství dosahuje mezi 30 až 40 rokem. Barva datlí přechází od zeleno-žluté k červené až černé.

Plody datlovníku se používají čerstvé, sušené, slisované do bochníků, zpracované jako „datlový med“ (hustý sirup z čerstvých plodů) mouka z plodů sušených. Šťáva ze samčích rostlin se kvasí ve víno pálí v kořalku, vrcholové pupeny se konzumují jako zelenina.

Čerstvé i suché plody se většinou jí samostatně, časté použití datle samozřejmě mají při přípravě různých sladkostí moučníků, ale i nápojů některých specialit, při nichž je chuť slaná kombinována se sladkou. Sirup pyré jsou výbornou náhražkou cukru.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy