REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Datle


Plody palmy datlové, která bývá vysoká až 30 metrů. Bot. název Phoenix dactylifera.

Jedna palma dokáže urodit až 50 kg. Ovoce má sladkou chuť a medovou příchuť, aromatická, lehce karamelová či muškátová. Roste v Přední Asii, Severní Americe, Íránu, Izraeli, Mexiku, Kalifornii a severní Africe. Plody jíme se slupkou. Přidávají se do müsli, využívají se i v orientální kuchyni. Ideální na jednohubky. Datle můžeme plnit žervé nebo sekanými ořechy či obalit anglickou slaninou napíchat na špízy a krátce grilovat. Dále se z datlí vyrábí cukr, pasta, káva a také likér.

Olej z pecek je využíván na výrobu mýdla a kosmetiky. Mladé listy slouží jako zelenina, ze starých se vyrábějí koše a rohože. Ze šťávy, která vytéká z naříznutých výhonů, se dělá tradiční palmové víno. Čerstvé datle jsou poměrně tuhé, proto je můžeme dost dlouho uchovávat v chladničce. Jejich dužina je velice sladká – obsahuje až 70 % cukru.

Datle jsou pro jejich složení výborné pro doplnění energie při fyzických aktivitách, delších výletech cestách. Cukry v něm obsažené dodají potřebnou glukózu, bílkoviny vyrovnají ztráty aminokyselin, malé množství tuku nám určitě na váze nepřidá zajistí déletrvající přísun energie. Datle jsou výborným zdrojem draslíku, důležitého při udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách šíření nervových vzruchů. Sušené plody navíc obsahují železo napomáhájící při přenosu kyslíku v krvi.

V arabských zemích jsou např. nevěsty natírány směsé fíků a datlí, což má symbolizovat plodnost. Datle a fíky jsou velmi účinné proti zažívacím potížím.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy