REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cordon blue (čti kordon blé)


Ve francouzské kuchyni telecí řízky smažené v trojobalu se šunkou a plátkem sýra, okořeněné provensálským kořením. Tenké, nejlépe obdélníkové řízky o váze 150 gramů rozklepat na velikost neméně 160 x 120 milimetrů. Na jednu polovinu řízku položit plátek šunky – o váze asi 30 gramů a plátek sýra Ementál nebo gouda – asi 20 gramů, přikrýt druhou polovinou a stisknout okraje. Nesolit ani nepepřit, chuť řízku dodá šunka a sýr.

Do doby pečení zabalit do fólie a uložit v chladničce. Smažený necháme okapat na savém ubrousku a podáváme s různě upravenými brambory.

Název Cordon blue je název jednoho z francouzských vyznamenání udělovaného za hrdinství v boji. Protože je ze tří vrstev lepenky obalených modrou tkaninou, „ trojitý“ řízek údajně dostal jméno podle něj.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy