REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Coco de mer


Tak se nazývá kokosový ořech na Seychelských ostrovech. (Seychelská republika, souostroví v Indickém oceánu – 115 ostrovů, z toho 30 obydlených). Objevil je v roce 1609 anglický mořeplavec John Jordain.

Přírodní unikát, který neroste jinde na světě než jen na Seychelských ostrovech. Tento obří plod dosahující váhy až 20 kg a měřící v průměru až 60 cm, roste na palmě téhož jména, což je majestátná palma s ohromnými listy, rovným vysokým kmenem, tvarově zcela neobvyklými květy vonícími po medu i vzácnými plody. Má největší semeno na světě. Dřeň kokosového ořechu je významná z hlediska vlákniny, obsahuje však na rozdíl od jiných druhů ořechů jen malé množství vitaminu E a minerálních látek i kokosový olej postrádá živiny, které mají jiné rostlinné oleje. Jeho časté používání navíc nemusí působit příznivě, protože se v podstatě vyrovná živočišným tukům.

Palma seychelskou, nebo také mořský kokos (coco-de-mer), latinským názvem Lodoicea maldivica. Palmy dorůstají do výšky třiceti metrů. Stonek každého listu, dlouhý 3 až 6 metrů, korunují listové čepele vytvářející vějíř široký 3 až 5 metrů. Počet listů však nikdy nepřevyšuje třicet. Palmy jsou dvoudomé rostliny, tedy s oddělenými samčími a samičími květy, a rostou zpravidla vedle sebe, aby jejich květy mohly být snadno opylovány větrem.

Samčí květ nápadně připomíná velkou, více než 50 cm dlouhou jehnědu a samičí květ je podobný dlouhému kalichu. Tyto antropomorfní tvary květů zrodily pověru, že se v noci palmy milují. Nikdo z lidí to samozřejmě neviděl, protože jak nám sdělil průvodce, musí každý svědek milostných botanických her zemřít. Ostrované by proto nešli v noci do lesa ani za nic na světě.O léčivých schopnostech jádra ořechu se ve východní medicíně psaly celé traktáty. Ani Evropě se nevyhnuly zprávy o tomto plodu. Evropští mořeplavci tvrdili, že pohádkové plody rostou pod vodou na větvích gigantických řas. Zázračným vlastnostem odpovídala tedy i cena. Za jediný ořech se platilo celé jmění a mnozí sultáni byli ochotni zaplatit cenu lodě i s nákladem. Je doloženo, že císař Rudolf II. nabízel dědicům holandského admirála W. Hermassena čtyři tisíce zlatých dukátů za tuto zvláštnost. Za číši vyrobenou z tohoto ořechu zaplatil tento známý sběratel všech přírodnin v té době závratnou částku šest tisíc zlatých. Legendy, tajemství a výmysly se rozplynuly v roce 1768, kdy francouzská expedice ořechy na Seychelách objevila a přivezla jich celý náklad.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy