REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čočka


Pochází pravděpodobně z Přední Asie a lidé ji znají 4 až 5 tisíc let. Různé odrůdy této luštěniny se obvykle nazývají podle barvy. Všechny mají stejný plochý diskovitý tvar, ale liší se velikostí a prodávají se celé nebo půlené.

V evropské kuchyni je nejlepší zelená čočka, která se před tepelnou úpravou musí namočit a její zrnka udrží svůj tvar i po uvaření. V asijské, zejména indické kuchyni se velmi často používá červená nebo oranžová čočka, kterou není třeba předem namáčet. Vaří se jen krátce a je výborná na zahuštění pokrmů, například indického kari. V Indii je oblíbená i žlutá čočka, nazývaná také žlutý dal.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy