REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Citrónová tráva


Též nardus a citronela. Citrónová tráva (sereh) je tropická rostlina Cymbopogon flexuosus s tenkými listy obsahuje citronelovou silici. Používá se stvol připomínající jemný pórek s lehkou citrónovou vůní. Holandský Conimex nabízí prášek sereh.

Lze ji zakoupit sušenou, případně konzervovanou, ale nikdy tyto varianty nejsou takové, jako použití čerstvé. Sušenou citrónovou trávu je potřeba před použitím namočit alespoň na 2 hodiny do vody. Používá se při přípravě pokrmů, zvláště plodů moře, krevet a krabů, kterým dává originální chuť, do dušených a zapékaných masitých jídel z drůbeže. Kombinuje se s česnekem, šalotkou, koriandrem a paprikou. Při výrobě kari a čatní omáček představuje citronela pikantní složku. Tvrdé stonky před podáváním z pokrmu odstraníme. Stébla citrónové trávy se krájejí jako pórek.

Tráva má antibakteriální účinky, osvěžuje tělo a duši, proto bývá užívána s povzbuzujících koupelích. Podporuje trávení, ošetřuje ústní dutinu, posiluje imunitní systém a krevní oběh. Zasahuje proti depresím a bolestem, léčí špatné trávení, infekce. Projasňuje kožní skvrny, osvěžuje pleť. Její vůně je vhodná při aromaterapii na dlouhé cesty a při špatném vstávání. Citronelu si můžeme vypěstovat v květináči za oknem podobně jako pažitku.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy