REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Citróník (Citrus limon, Citrus meyerii)


Pochází z Indie a Číny, odkud se dostal již před 2000 lety do Iránu, Egypta a později do Řecka pod názvem „ kedros“ nebo také „ médské jablko“ ( medikon), ale dnes se pěstuje ve Středozemí, ale i v Itálii, Španělsku, Kalifornii a na Floridě. V kuchyni má všestranné použití, dochucují se s ním ryby, maso, krémy, omáčky, moučníky, zmrzliny, koktejly i nealkoholické nápoje. Mívá dost pecek, ale některé odrůdy jsou zcela bez pecek. Několik kapek se používá na ovoce a zeleninu, aby se neokysličila a nezhnědla. Citróny mají vysoký obsah vitaminu C.

V kůře se nachází éterický olej, který dokáže ničit bakterie a plísně. Šťáva posiluje imunitu, předchází rakovině, urychluje hojení ran a srůstání kostí. Pektiny tvoří téměř 30 % kůry, zajišťují dobré trávení, podporují činnost slinivky a žlučníku, snižují hladinu cholesterolu v krvi a působí proti vápenatění cév. Kyselina citronová, obsažená v dužině a šťávě je výborná pro tvorbu žaludečních šťáv a enzymu pepsinu, nezbytného pro trávení potravy.

Citrusové plod vytvářejí kolagen, který spojuje pleťové buňky dohromady a který nelze tělu dodat jednorázově, proto je potřeba pít ovocné šťávy a jíst ovoce.

Citrónová šťáva i kůra slouží i při bolestech hlavy, zánětech, bolestech v krku, akné, horečce a zánětu dásní. Draselná sůl a glukóza obsažená v citrónu posilují srdeční činnost. Vysoký tlak a kornatění tepen lze vyléčit vhodnou citrónovou kůrou. V kuchyni se citróny a citrónová kůra používají ve velké míře. Na zjemnění omáček a drůbežího masa, na ryby, smažené řízky, ale i do moučníků a sladkých krémů. Pokud používáme citrónovou kůru, musíme dbát toho, aby nebyla chemicky ošetřená. Jinak ji můžeme nahradit kandovanou kůrou. Obsahuje 26 kcal ve 100 g.

Na francouzsko-italské hranici, kousek od Monaka, leží malé městečko Menton. Je známé pěstováním citronů. Citronům je zde každoročně věnován čtrnáctidenní Svátek citronů. V roce 1997 se konal již 64. ročník a byl zaměřen k sedmistému výročí vzniku Monaka. Citrónové kompozice proto představovaly ve zmenšeném měřítku památky, které v Mentonu zanechala grimaldovská dynastie, jež zde měla v 18. století prázdninové sídlo v paláci Carnoles. V Mentonu se sklízí každoročně 80 tun citronů, ale v roce 1997 to nestačilo a muselo se ještě dovézt ze španělské Valencie zbývajících 50 tun. Květinové obrazy představovaly erby a štíty rodu Grimaldů, to vše bylo lemováno alejí z citroníků a pomerančovníků, které spolu s neodmyslitelnými palmami dotvářely kouzlo citronové pohádky. Spisovatel Prosper Mérimé o Mentonu tvrdil, že je to směs italské a španělské kultury a nemýlil se, což dokazují současníci, kteří se o tom přesvědčili na vlastní oči.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy