REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čistec bahenní (stachys palustris)


slovensky čistec močiarny – rod dvouděložných rostlin z čeledi hluchavkovitých; známo asi 200 druhů až 300 druhů rozšířených zejména v mírném a subtropickém pásmu obou polokoulí, chybí v Austrálii a na Novém Zélandu. V ČR roste 6 druhů. Zelenina pěstovaná hlavně ve Francii. Je původem z Číny a do Francie ho přivezl koncem 19. století jakýsi lékař. Hlízy mají jemnou oříškovou chuť a konzumují se, až dorostou alespoň 5 cm. Upravují se podobně jako topinambury. Jako okrasná rostlina se v zahradách pěstuje čistec vlnatý, Stachys lanata, původně z jihovýchodní Evropy, pro stříbřité bílé, plstnaté listy a světle červené květy.

Je to metr vysoká, často i větší hluchavka, která roste v dunajské deltě na březích vod a kolem moře. U nás ji najdeme kolem Labe. Listí se dá jíst jako špenát, ale je lepší jej smíchat s jinou zelení, například s česneky nebo šťovíky. Podzemní výhonky se zvětšují a nalijí v poměrně velké jedlé hlízy, které se odjakživa sbíraly a upravovaly stejně jako brambory. Vypěstěné kulturní odrůdy jsou známé jako japonské brambory.

ro jedlé hlízy býval u nás pěstován Stachys sieboldii (Stachys affinis), čistec hlíznatý, který je však některými autory považován za poddruh S. palustris. Původní je v Japonsku, odkud byl roku 1887 přivezen do Francie a dále se pak šířil do Střední Evropy, Anglie i Ruska. Je odolný vůči mrazu a vyžaduje lehčí, ne příliš vlhké a spíše nevápnité půdy.

Čistec na smetaně: hlízy se povaří asi 5 minut, pak se voda slije, přidáme máslo a citrónovou šťávu a vaříme ještě 5 minut. Zalijeme smetanou, kterou jsme předtím přivedli do varu. Směs okořeníme solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem a pod pokličkou dodusíme ještě 15 minut. Těsně před podáváním zamícháme další tři lžíce smetany a odstavíme.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy