REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Císařky (houby)


Mají kulovitý pomerančový klobouk s matným leskem a rostou v listnatých a jehličnatých lesích. Jsou vhodné zejména do polévek a do míchanice. Český název: Muchomůrka císařka / Muchomůrka císařská. Latinský název: (Amanita caesarea) – Výskyt: V Čechách ji najdeme pouze zřídka (existuje několik vytipovaných lokalit v okolí Prahy a na jižní Moravě). Popis: Plodnice vyrůstají z „vajíčka“. Klobouk je zřetelně rýhovaný, zářivě oranžový, lysý, s útržky bílé plachetky na povrchu. Třeň je válcovitý, zlatavě žlutý s mohutným prstenem. Tato houba je i přes svůj poměrně zavádějící název „Muchomůrka“ velice chutná a dobrá.

Zaměnitelná prakticky není, snad jen výjimečně se slabě jedovatou Muchomůrkou červenou.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy