REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka májovka (Calocybe gambosa)


Roste od dubna do června na travnatých plochách, loukách, okrajích lesů, v sadech a zahradách. Klobouk je v mládí polokulovitý, později sklenutý, až plošně rozložený. Lupeny jsou velmi husté, nápadně nízké, zoubkem sbíhavé, bělavé, ve stáří krémové. Třeň válcovitý, silný, krátký, hladký, plný, bělavý. Dužnina bělavá, pevná, šťavnatá, chuť lahodná, vůně příjemná. Kuchyňsky všestranně využitelná. Má 4 – 10 cm široký, masitý, tuhý, bachratý a holý klobouk. Nejdříve zvoncovitě klenutý, na okraji podvinutý, později plochý, bílý, mléčně bělavý, krémový až zažloutlý. Roste už v dubnu, ale hlavně v květnu. Odtud její jméno.

Daří se jí na travnatých místech, na okrajích lesů, křovinách, v sadech, pod akáty, pod trnkami apod. velmi výrazně voní po čerstvé mouce. Je hned po hřibech snad nejlepší z našich hub s možností všestranného využití. Snižuje hladinu cukru v krvi. Májovka také potlačuje průvodní jevy cukrovky jako suchost jazyka, bolesti hlavy a končetina nespavost. Snižuje i obsah cukru v moči.

Je velice oblíbená v Baskicku. Baskové houby připravují nejčastěji na grilu, také je obalují, smaží a podávají je i jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu. Z dalších hub jsou zde oblíbené hřiby, ryzce a pak čirůvka fialová a dvoubarvá.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy