REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirimoja (cherimolia)


jsou plody stromu nebo keře anonna, který se pěstuje téměř ve všech subtropických oblastech ( v Jižní Americe, Západní Indii, na Kanárských ostrovech, v Indonézii a v zemích západní Afriky, v Itálii a v jižním Španělsku. Plod bývá 7 až 12 cm dlouhý a podobá se obrovské zahradní jahodě se šupinatým povrchem a mají ananasovou chuť. Při kuchyňské úpravě oloupeme šupinatou dužinu ostrým nožem, dužinu nakrájíme a odstraníme semena. Rozmixujeme ji s cukrem nebo se smetanou. Výborně chutná i jemnými likéry.

Může se podávat s kostičkami šunky. Na plátky nakrájená čirimoja obalená v pařížském těstíčku, smažená v oleji a posypaná cukrem se podává jako dezert. Někdy dosahuje hmotnosti až 1 kg. Používají se čerstvé nebo se rychle zpracovávají na šťávy i se zmrazují. Ovoce nelze skladovat v čerstvém stavu.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy