REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cín


Cín je stopovým prvkem přítomným v malých množstvích v normální potravě. Ve formě solí je součástí některých multivitaminových přípravků. V malých dávkách je tato látka pro organismus prospěšná, napomáhá normálnímu růstu. Ve větších dávkách se soli cínu používají k hubení střevních parazitů, např. roupů, škrkavek a tasemnic.

Jako součást multivitaminových přípravků se v malých dávkách používá preventivně, aby se zabránilo nedostatku tohoto stopového prvku v těle. Jinak pod lékařským dozorem se používá k léčbě onemocnění způsobené tasemnicí. Nesmí se používat při přecitlivělosti na tuto látku, špatné průchodnosti trávicího traktu. Opatrnosti je třeba v těhotenství, u starých lidí a malých dětí.

Nežádoucí účinky: Nevolnost, zvracení, dráždění žaludeční sliznice.
Používáním látek urychlujících průchod střevního obsahu (projímadla), snižují účinnost cínu a jeho solí.

Dávkování a způsob použití: Profylaktické podávání před nedostatkem v organismu má doporučenou denní dávku 10 mikrogramů. V parazitární léčbě je dávkování je krátkodobé, maximálně po dobu 5 dní.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy