REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cilantro


Čerstvé zelené lístky koriandru (Coriandrum sativum), které se velmi často používají v mexické kuchyni, mají trochu nezvyklou, typickou chuť. Cilantro, také známé jako čínská petrželka, jsou suché listy rostliny Coriandrum sativum, jednoleté byliny z rodiny petržele. Cilantro je název listů této rostliny která je jinak známá jako koriandr a ze které se získávají koriandrová semena.

Domněnky jsou, že cilantro bylo jednou z prvních rostlin pěstovaných v Severní Africe, kde se používaly spíše jeho listy než semena. Dnes se cilantro pěstuje ve Středomoří, v Jižní Evropě, Mexiku a v USA.

O cilantru byly zmínky v thébských lékařských papyrosech psaných 1552 před n.l. a rostl v babylonských visutých zahradách. Staří Židé přidávali cilantro do rituálního koření při Passover. Řečtí lékaři cilantru přičítali léčivé účinky.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy