REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cibule


Je to kořenící zelenina, které se pěstuje několik druhů. Cibule patří k nejstarším zemědělským plodinám. Potvrzuje to i biblická zpráva, jež ukazuje, že už okolo roku 1513 př.n.l. Izraelité vzpomínali cibuli, kterou jedli v době, kdy byli otroky v Egyptě (4. Mojžíšova 11:5). Ke koření se používá vlastní cibule a její nať, bohatá na vitaminy B 1 a B 2, C, E, cukry a minerální látky. Rozeznáváme několik druhů cibule: nejznámější je cibule kuchyňská, dále je to cibule červená, banánová šalotka, perlovka, šalotka, hnědá anglická cibule, španělská cibule, jarní cibulka, bílá cibule.

Cibule obsahuje fytocidy hubící škodlivé mikroby. Cibule je velkým přínosem pro naše zdraví. Cibulový čaj se používá na akutní rýmu, šťáva z cibule se kape do nosních dírek při rýmě. Jsou jí připisovány antiseptické, protizánětlivé a protirakovinné účinky, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a zabraňuje vzniku trombózy. Syrová cibule ovlivňuje činnost štítné žlázy, doporučuje se pít cibulový čaj při jejím onemocnění. Cibule zlepšuje činnost nervů a stimuluje cévní systém. Můžeme ji konzumovat syrovou, vařenou, konzervovanou, nakládanou, sušenou, mletou, ve vločkách nebo kostkách. V každém případě je to vynikající zelenina, i když nad ní uroníme nějakou tu slzu.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy