REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cibule zimní (Allium fistulosum)


Tato cibulová zelenina obsahuje vitaminy A, B 1, B 2, C a kyselinu nikotinovou. Nazývá se také ošlejch, sečka nebo cibule sibiřská. Její původní vlastí byla Sibiř, odtud se přes Čínu a Egypt dostala do Evropy. Charakteristickou chuť cibule je zapříčiněná obsahem alylbisulfidu. Listy připomíná pór, ale v půdě vytváří drobné bílé stříbřitě šupinaté cibulky. Má jemnější chuť než cibule kuchyňská, obsahuje až 88 % vody, je velmi křehká a šťavnatá. Obsahuje enzymy, kyseliny, bílkoviny, cukry, minerální látky, éterické oleje se sírou, vitaminy skupiny B a hlavně až 200 mg vitaminu C ve 100 g zelené hmoty. Čerstvé listy svým vysokým obsahem vitaminu C pomáhají odstraňovat jarní avitaminosu.

Používá se do zeleninových salátů nebo se nakládá, protože se nedá příliš dlouho skladovat.

Cibule mají žlučopudné a močopudné účinky, používají se ale i při chorobách dýchacích cest, podporuje činnost srdce, jater a slinivky břišní, příznivě působí na střevní mikrofloru, podporuje chuť k jídlu a snižuje krevní tlak.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy