REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnek kuchyňský (Allium sativum L.)


Patří mezi nejdůležitější, nejznámější, nejpoužívanější druh zeleniny, pochutiny, koření a léčivky vůbec. Je známo asi 280 druhů česneku. U nás se mu říká také „luček“ nebo „ dryák“. Obsahuje vitamín C, B 1, B 2, A, PP a biotinkyselina nikotinová, enzymy, amonikyseliny s obsahem síry. Z nerostných solí se v něm nachází draslík, fosfor, jód, síra, sodík, vápník a železo, aromatický éterický olej ( 0,2 až 0,3 %) a látky s účinkem pohlavních hormonů. Snižuje krevní tlak a hladinu krevního cukru. Povzbuzuje vylučování žluče. Silice obsahuje fytoncid aliin a sloučeniny síry. Česnek znali už ve starém Egyptě, z doby kolem 1500 před naším letopočtem odkud se jeho pěstování naučili Řekové a Římané. Používali ho ve starověku v Číně, Mezopotámii i Babyloňané. Ti věřili, že jeho pojídání posiluje vojáky k odvaze a činí je neporazitelnými. Důkazem úcty starých Egypťanů je rovněž skutečnost, že hliněné modely česneku dali také do hrobky faraona Tutanchamona, posilovali se jím řečtí olympijští borci a ve středověku chránil před vampýry.

byl pro své antibakteriální účinky ceněn již ve staroegyptském lékařství. Ve starých spisech se uvádí, že česnek vařený a jedený dělá zvučný a jasný hlas, ukládá zastaralý kašel, odnímá otoky, vařený s mlékem ulehčuje na prsou. Lonicerův Bylinář se také zmiňuje o moru. „Kdo chce moru odolati, nechť sní každý den dva stroužky česneku s chlebem a vypotí se. Jiné zdroje opět uvádí, že pomáhá zejména lidem, kteří často pojídají studená a těžce stravitelná jídla. Chrání před střevními epidemiemi, dezinfikuje dutinu ústní. Dnes je česnek doporučován proti vysokému krevnímu tlaku, skleróze, stárnutí, při zánětu průdušek, při častém kašli a při střevních infekcích. Při pokusech na zvířatech se při používání česneku zřetelně prokázal snížený růst rakovinných buněk díky látce v něm obsažené, která se jmenuje alicin. Aby se tato látka uvolnila, je potřeba česnek vždy podrtit. Alicin zvyšuje množství žluče, usmrcuje choroboplodné bakterie a povzbuzuje činnost normálních bakterií. Zařazujme tedy česnek do svého jídelníčku, neboť je to opravdu Velký pomocník. Ale jako u všeho i zde platí všeho s mírou, při častém pojídání dochází k bolení hlavy a celkové těžkopádnosti.

Skládají se o něm písničky i verše, píší se i speciální kuchařky. Ve středověku se česnek z Malajsie dostal do Řecka a odtud do Itálie. Z Itálie putoval do střední Evropy, kam ho přinesly římské legie. Během II. světové války, kdy nebyla k dostání antibiotika, si vojáci dávali česnekové obklady, aby zabránili infekci. S jeho pěstováním se Slované seznámili až později a dnes se pěstuje po celé Evropě. Na nachlazení se používá česnekové draže. Je prokázáno, že účinně působí proti rodům zvaným Eschericchia cola, Salmonella, Shigella, Proteus, Staphylococus, Streptococus, Pneumococus, Candida a Mycobakterium tuberculosus. O oblibě česneku svědčí i jeho četné lidové názvy. Kromě nenahraditelné chuti má i řadu léčivých vlastností. Například „Česnekové informační centrum“ z USA uvádí, že podle posledních výzkumů lze zkorigovat již po čtyřtýdenní kůře užíváním česnekového extraktu hladinu cholesterolu o 12 %. Podporuje také tvorbu a vylučování žluči a trávicích enzymů. Česnekové klystýry vypuzují střevní parazity, například hlísty. Působí také na peristaltiku střev. Moderní výzkumy dokazují preventivní působení proti rakovinovému zvrhnutí buněk.

Pythagoras prohlásil česnek za krále zeleniny a francouzský spisovatel Bernard de Saint -Pierre se o česneku vyjádřil takto :“ Česnek, jehož vůně je tak neoblíbená u našich něžných přítelkyň, je nejúčinnějším prostředkem proti všem chmurám a nervovým potížím, jichž jsou naše přítelkyně příčinou.“ Proto nedejme na vůni, ale hleďme na svoje zdraví.

Židovský talmud si cení česneku takto: „ Sytí a zahřívá tělo, obličej po něm září, množí sperma a ničí střevní parazity“.

Jak východní, tak západní kultury dlouho považují česnek za afrodiziakum. Řekové a Římané na něho pěli chválu, orientální milovníci mu přisuzovali sílu.Funkci pohlavních orgánů pomáhal zlepšovat již ve starém Římě, jak o tom píše Marcus Gavius Apicius. Ve středověku byl doporučován jako zaručený prostředek proti moru a Mathioli jej uváděl jako lék, který „ moří červy, zjasňuje hlas, podporuje spánek a tiší nadýmání „. Ničí řadu mikroorganismů podobně jako penicilin.

Jeho použití v kuchyni je mnohostranné. Používá se většinou čerstvý třený nebo sušený ve formě prášku. Může se konzumovat granulovaný i naložený v soli nebo v oleji, čímž získáme i aromatický olej. Česnek se používá do polévek, omáček, příloh, uzených výrobků, salátů, ale také do sýrových a brynzových pomazánek. Utřený česnek je nenahraditelný na topinkách a langoších. Nejlepší je přidávat utřený česnek až na konci vaření. Pokrm tak získá svěží vůni a současně si zachová maximum léčivých účinků.Společnost přátel česneku 271 74 32 98 , 602-222 313.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy