REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Černý kořen (Scorzonera hispanica)


Neboli hadí mord španělský není zeleninou příliš známou. Obsahuje mnoho vitaminů C, B 1, B 2 a minerálních látek, draslík, fosfor, železo a také alantoin, důležitý při léčení ran. Neobsahuje žádné dráždivé látky. Patří mezi lahůdkovou zeleninu, ale u nás je zatím nedoceněn.

Černý kořen se dá jíst syrový, nastrouhaný na jemno jako mrkev ( jeho chuť připomíná ořechy), ale i třeba ve směsi s jablky a jogurtem, vaří s máslem a zeleným kořením podobně jako chřest nebo se podává fritovaný, obalovaný jako řízek. Přidává se do salátu, polévek a zapečených pokrm. Před každou úpravou se musí kořeny zbavit černé slupky a ihned vložit do okyselené vody, aby nezhnědly. Je velice vhodný pro přípravu dietních jídel. Černý kořen je lidově známý i jako hadí mord. Je lehce stravitelný. V klasické medicíně slouží stejně jako chřest, neboť má stejné povzbuzující účinky. Šťáva z černého kořene obsahuje glykozidy, inulín, asparagín, manitol a další. Působí uspokojivě na nervovou soustavu jako sedativum. Má příznivý vliv na činnost žláz vnitřní sekrece. Je cennou zeleninou pro diabetiky. Ve 100 gramech má pouhých 14 kalorií.

Poprvé se objevil v Africe a jeho blahodárné účinky na lidské zdraví mu přisuzovali kmenoví medicimani. Vědci jim dávají za pravdu, protože mimo jiné obsahuje látku nazvanou allantoin. Připravuje se tak, že se omyje a potom krátce povaří ve slané vodě. Teprve potom se loupe. Lze ho uchovat v octově vodě nebo mléce, na vzduchu časem zčerná a nedoporučuje se ho kupovat do zásoby. Podporuje trávení, činnost žláz s vnitřní sekrecí a je výbornou součástí diabetické diety. Je mrazuvzdorný.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy