REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Celer (Apium graveolus)


Listový a řapíkatý, miřík celer – jako koření používáme čerstvé a sušené listy. Byl znám už ve starověku. Ve středověku se používal jako léčivá rostlina, teprve později jako zelenina. Pěstoval se zejména v jižních zemích kolem Středozemního moře a také v Egyptě. V Řecku je dodnes uctíván jako rostlina přinášející štěstí a také s ním zdobili hroby. Později ho Řekové používali jako talisman pro štěstí a zdobili jím příbytky. Římanům sloužil celer k vyznamenání vítězů bojových her.

Mezi léčivé rostliny celer zařadil již řecký lékař Theofrast (327-287 př.n.l), který jako první vytvořil odborné názvosloví a provedl i klasifikaci rostlin.Později doktor Mattioli (1501-1577), autor známého herbáře, považoval celer rovněž za léčivou rostlinu a doporučoval ho i při bolestech zubů.

Do směsi koření se přidává kromě sušených drcených listů i sušená mletá dužnina celeru a mleté semena. V bulvách, listech a semenech jsou obsaženy silice s aromatickou chutí, bulvy obsahují bílkoviny, cukry a tuky a minerální látky, vápník, fosfor, železo, pektin, sacharidy, éterické oleje a silice, šťáva vitaminy C a A. Pěstuje se celer bulevnatý a celer řapíkatý jako zelenina a to hlavně v USA. Z celeru připravujeme polévky nebo jej s jinou zeleninou do polévek přidáváme. Krájený strouháme, dusíme s masem, smažíme v plátcích a ze syrového připravujeme chutný salát. Celerové natě používáme do polévek, sušíme je nebo mrazíme. Nať obsahuje hodně vitaminu C i chlorofylu, dodává dobrou chuť vývarům, polévkám a omáčkám. Celer se přidává do polévek, omáček, salátů, nakládá se do zeleninových směsí, mrazí se a suší. Podporuje trávení a imunitní systém, stimuluje celkovou látkovou výměnu v organismu a působí močopudně na ledviny, způsobuje prokrvení pohlavních orgánů. Prospívá diabetikům a neurotikům.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy