REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čekankové puky (Chicoprium intybus)


Tento druh zeleniny se vyznačuje specifickou nahořklou chutí, vlastností, která není překážkou při pestrém využití ve studené, tak i teplé kuchyni.

Ve studené kuchyni je používán do salátů, obloh a past, v teplé pak jako příloha k masům a rybám. Záleží pouze na Vaší fantazii, některé úpravy nahořklou chuť uvítají, jiné úpravy, zejména tepelné zpracování tuto chuť zcela eliminují. Na jídelních lístcích se pravidelně začíná objevovat ke konci podzimu, zejména však v zimním období. Křehké syrové středy (srdíčka) mají nejčastější použití v různých kombinacích zeleninových salátů. Jedna z velkých delikates je kombinace se sušeným ovocem. Vnější listy se používají jako příloha (dušená, pečená, smažená) k vybraným druhům masových, rybích nebo vegetariánských specialit. Mají své nezastupitelné místo ve francouzské, belgické, švýcarské, holandské a polské kuchyni. Jsou to vlastně čekankové kořeny, ze kterých v klimatizovaném prostředí vyrostou puky, jež jsou utvořeny z těsně složených lístků.

Obsahují látky prospívající a regulující funkce zažívacích orgánů, podporující činnost žaludku, ledvin, jater, ale i krevního oběhu a tvorbu krve a rovněž glycisuinulin, jež je důležitý ve stravě diabetiků. Používají se k přípravě salátů, ale mohou se zpracovávat i tepelně. Při tepelném zpracování se musejí méně podlévat a je dobré přidat kolečko citronu, aby si udržely barvu. Zelenina je příjemně nahořklé chutě, ale dlouhým máčením ve vodě zhořkne.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy