REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čekanka salátová


Bot. název. Cichoprium endivia. Je známá i pod názvem bruselská endivie. Používá se na přípravu salátů. Listy obsahují značné množství minerálních látek a vitaminů, hlavně vitaminu C.

Jsou to výhonky mladých listů řepovitého kořene. Je to rychlená zelenina a na trhu se vyskytuje v zimních a jarních měsících. Čekanka připravená za syrova jako salát je lahodnou pochoutkou. Nať obsahuje inulin a hořčiny (ciichorin). Ze zdužnatělé bulvy se vyrábí kávovina. Je biologicky hodnotná zelenina. Z minerálních látek jsou zastoupeny draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo, z vitaminů pak C, B 1, B 2 a kyselina nikotinová. Obsah hořčin podporuje krvetvorbu a napomáhá při obnově sil při vyčerpání. Clycid inulin je důležitý při výživě diabetiků a podporuje látkovou výměnu.

A jak se čistí? Hlávky opláchneme a osušíme. Pak stačí odřezat hnědý, suchý konec košťálu. Pokud jsou vrchní listy lehce zavadlé, odloupneme je. Odstranění košťálu. Většina hořkých látek se ukrývá v košťálu, a proto se nepoužívá. Vykrojíme ho klínovitě malým nožem,. Jen u jemných, křehkých a mladých hlávek košťál nevykrajujeme.

Chceme-li čekanku dusit na másle nebo zapékat se sýrem, hlávky podélně rozpůlíme. Listy zůstanou pohromadě a budou hezky křupavé. Čekanka chutná velmi dobře i dušená s červenými cibulkami a rajčaty.

Listy čekanky nebudou hnědnout, když je pokapeme citrónovou šťávou.

Do salátu: čekánku nakrájíme od špičky příčně na proužky nebo listy natrháme na malé kousky. Je velmi chutná s pomeranči, mandarinakmi, hrozny, jablky a ořechy. Salát přelijeme citrónovou zálivkou nebo smetanovým či jogurtovým dresinkem.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy