REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čekanka obecná


(Cichoprium intybus var. Foliosum) – Lidové se jí říká též cikorka, německá káva, hanička nebo pocestník. Pochází z planého druhu, který se objevuje ponejvíce v oblasti Středomoří. Asi proto, že roste hojně podél cest, ale také na pastvinách, na mezích, u příkopů, na úhorech, na rumištích. Má jasně modré květy a kvete od července do září.

Už v 17. století byl čekankový kořen využíván jako surovina k výrobě kávovin. Jako zelenina byla pěstovaná čekanka známá již ve starém Egyptě. Obsahuje vitamin C, minerální látky např. fosfor, sodík, vápník, železo a také vlákniny podporující peristaltiku střev. Obsahuje i hořčiny, které podporují trávení a proto by ji měli využívat lidé s omezenou funkcí žlučníku. Čekanka chutná dušená, plněná i zapečená. Hlavně je však součástí zeleninových salátů. Labužníci čekanku konzumují v kombinaci s ořechy, ovocem, plody moře, šunkou nebo sýrem. Při vaření nikdy nepoužíváme železné nádobí, protože by listy zčernaly.

Pro farmaceutické účely se sbírá především kořen planě rostoucích rostlin. Ty se v září a říjnu vyrývají, omyjí se a rozřežou asi na 15 cm dlouhé kousky a suší se na stinném místě nebo nejlépe umělým teplem.

V kořenech je v hojné míře obsažen zásobní polysacharin inulin. Je to hydroskopický bílý prášek bez chuti a zápachu, dobře rozpustný v horké vodě. Hlavní účinné látky jsou ve šťávě rostliny. Z nich nejdůležitější jsou terpenické a glykosidické hořčiny, podporující chuť k jídlu, trávení a vylučování žluči.

V lidovém léčitelství se z nati a kořene připravuje odvar, který se používá jako prostředek k čištění krve, podporuje vylučování žluči a tvorbu žaludečních šťáv. Je vhodný i jako výživa pro diabetiky, ale i proti zácpě, při jaterních a žlučových kaméncích. Zevně se používá k obkladům při kožních zánětech a vyrážkách.

Mladé listové výhonky čekanky obecné vařené ve slané vodě jsou dobrou zeleninou. Na podzim zbavíme čekanku listí a kořeny uložíme do vlhkého písku v tmavém sklepě. Během zimy sklízíme srdéčka nových listů a upravujeme je jako salát.U nás se pěstují tyto odrůdy: zelenolisté – Jupiter, Pan di Zuchero a Early, z červenolistých to jsou Anna, Cesare, Fiero, Indigo a Rubello.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy