REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čekanka Botavia i Batavia


Čekanky tvoří samostatný rod, nemají s klasickým salátem mnoho společného. Většinou mají nahořklou chuť a do čerstvých salátů se přidávají jen v malém množství. Mají zvlněné a bohatě kadeřavé listy, zejména na okraji. Mají o něco měkčí listy než ledový salát, ale jsou mnohem trvanlivější než hlávkový neboli máslový salát.

Nejznámějšími odrůdami jsou „Lollo Bionda“ se zelenými listy a „Lollo Rosa“ s červenými listy. Těší se velké oblibě jak v jižních zemích Evropy, tak i ve Švýcarsku a Německu. Tato skupina aromatických salátů byla vyšlechtěna ve Francii. Dosahují váhy od 150 g do 500 g.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy