REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cedra


Je sušená vnější, pigmentovaná svrchní vrstva kůry plodů různých citrusových rostlin – pomerančovníku, citrusovníku a mandarinky. Upotřebení kůry citrusových plodů je ztíženo, protože ovoce je většinou chemicky ošetřeno. Plody je nejprve třeba omýt studenou vodou, pak je spařit. Při získávání kůry je nutné seříznout svrchní barevnou vrstvu co nejjemnějši, seřezáváme ostrým nožem, spirálovitě kolem plodu.

Citronovou kůru můžeme koupit v obchodech i mletou. Používá se do zeleninových, masových a rybích salátů, do studených omáček, polévek z červené řepy a špenátu. Přidává se po dovaření polévky a nechá se tři čtyři minuty rozležet. Zvláštní chuť dodává teplým omáčkám k masu a rybám, sekané huspenině a roládám. Rozsáhlé je i její použití při přípravě jemných moučníků (piškotů, bábovek) a sladkých jídel (rýžových a krupicových nákypů apod.)

Vzhledem k tomu, že neobsahuje kyselinu citronovou, dodává jídlům pouze vůni a nikoliv kyselou chuť.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy