REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cechy


V roce 1248 obdržel kuchařský cech v Paříži privilegium opékat na pařížských ulicích maso. Zanikl za napoleonských válek.

Od roku 1352 existují první písemné zprávy o nejstarším olomouckém cechu – pekařském, i když je známo, že na Hané působili pekaři již před tímto datem a to v roce 1321 pekař Bidlo a v roce 1343 pekař Heinlin. Dodnes zbyl po olomouckých pekařích název Pekařská ulice, v níž sídlili nejzámožnější členové cechu. Např. v roce 1751 bylo v Olomouci 30 mistrů, 24 tovaryšů a 4 učni. Cech pekařů zanikl v roce 1859. Až do roku 1408 musel každý, kdo se ve městě ucházel o pekařskou živnost, vlastnit dům s krámem. Aby pekaři nešidili na váze i jakosti výrobků, ustavila městská rada dohlížitele s veškerými pravomocemi. Nepoctivý pekař musel stát pod okapem naproti radnici a svůj chléb prodávat hluboko pod cenou. Při zjištění opakovaného šizení, byl trestán ponořením v koši do vody a veškeré jeho pečivo bylo zabaveno a rozdáno chudým.

Kolem roku 1375 existoval v Olomouci cech koláčníků, jehož členové pekli nejenom dobré koláče, ale i chléb.

V roce 1452 měli olejníci u nás svůj vlastní cech.

V roce 1524 byl v Praze založen první perníkářský cech. Měl ve znamení patrona svatého Petra. Po třicetileté válce nastal velký rozkvět perníkářského řemesla, který byl násilně ukončen až v roce 1859 zrušením cechů a nástupem velkých cukrářských podniků.

Prvním doloženým cechem v Příbrami byl cech řeznický, založený v roce 1575.

V roce 1620 vznikly stanovy hrnčířského cechu u nás.
V roce 1676 byl v Paříži založen cech zmrzlinářů a měl 250 členů.

V roce 1951 vzniklo v Paříži Bratrstvo cechu opékačů masa ( Confrérie de Chaine des Rötisseurs ), které má zastoupení v 70 zemích.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy