REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čechratka černohuňatá (Paxillus atrotomentosus)


Klobouk 6 – 20 cm v průměru, sklenutý, plochý až vtlačený, s výrazně podvinutým okrajem, tlustomasý, v mládí sametový,ve stáří lysý, rezavě hnědý až olivově hnědý. Lupeny husté, sbíhající na třeň, příčně spojované, okrově žluté, na otlačených místech hnědnoucí.

Třeň 3 – 7 cm vysoký, 2 – 4 cm tlustý, excentrický, kořenovitě zahrocený, s tmavě hnědou až černohnědou pokožkou. Dužnina masitá, šťavnatá, nažloutlá, s nakyslou vůní a až trpce kyselou chutí. Výtrusný prach hnědý.

Výskyt červenec až listopad hojně na pařezech a odumřelých kořenech či v půdě ponořeném tlejícím dřevě smrků a borovic. Jedlá – v malém množství do směsí, chutná naložená v octě.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy