REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Carpaccio ze svíčkové


Tradiční italský pokrm z tenkých syrových plátků z hovězí svíčkové, podávaný se smetanovou a citronovou omáčkou a zdobený žampiony.

V receptu, který pro jednu hraběnku vymyslel majitel Harryho baru pan Cipriani, se roketa s jemnou majonézovou omáčka podávala k vyvážení chuti této světoznámé lahůdky připravené z tenoučkých plátků syrové pravé svíčkové. Ostatně Harryho bar v Benátkách, kde Carpaccio vzniklo, patří mezi nejslavnější restaurace světa. Jeho stálými hosty byli Hemingway, Mastroianni, Felinni, Chaplin, Karajan i Onassis. Jeho syn ve své knize vzpomínek píše: „ Můj otec vymyslel tento recept v roce 1950, kdy byla v Benátkách velká výstava malíře carpaccia, proslaveného hlavně svými brilantními červenými a bílými tóny.

Poprvé bylo carpaccio servírováno pro komtesu Mocenigo, jíž lékař zakázal jíst vařené maso. Otec tedy z nejkvalitnější syrové svíčkové, kterou předtím namrazil, uřízl tenounké plátky, rozložil je na talíři a pokropil je bílou omáčkou smíchanou z majonézy, mléka, citrónové šťávy, worcesterské omáčky, soli a pepře. Kombinace červené a bílé barvy mu vnukla myšlenku nazvat tento pokrm po malíři Carpacciovi.“

Mimochodem Carpaccio byl v době renesance věhlasný benátský malíř, podle něhož tato lahůdka získala své jméno. Zemřel v roce 1526 a i po letech jeho jméno znají gurmáni na celém světě.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy