REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Camembert (kamembert)


Obec ve Francii proslavená stejnojmenným sýrem, vyráběným od roku 1791. Druhý nejoblíbenější francouzský sýr. Je to měkký sýr s plísňovým porostem žampionové příchuti nazvaný podle francouzského městečka Camembert.

Pravý camembert s přívlastkem AOC se smí vyrábět pouze v několika oblastech Normandie. Chutná trochu jako naše plísňové sýry. Průmyslově vyráběný camembert bez tohoto označení se smí vyrábět všude, má jemnou ovocnou chuť a obsahuje maximálně 40 % tuku v sušině.

Podává se při pokojové teplotě (18°C). K nepříliš vyzrálému sýru se hodí dobré červené víno, se smetanovým camembertem výborně ladí suché bílé víno, vyzrálejší sýr dobře doplní pálenka, např. calvados.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy