REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Calta medová


V létě roku 1450 panovalo ve Vestfálsku velké sucho i nechali otcové města v Osnabruecku péci pro chudé a rozdávati zdarma režný chléb, známý jménem „bonum paniculum“, t.j. dobrý chléb chudých. Chléb ten došel takové obliby, že pekl se pak a peče dosud jako t. zv. calta vestfálská. Z názvu bonum paniculum vzniklo zatím zkrácené bumpanikl a konečně znetvořené slovo pumprnikl, pod kterým jménem i calta vestfálská je známa. U nás nepředstavujeme si tím jménem skutečné chleby, nýbrž čtverhranné nízké marcipány.

Taková calta medová takto se připravuje: 1 1/2 kg čistého medu svaří se, odpění a vychladnouti nechá. Zadělá se pak s 1 1/2 kg žitného výražku, s jedním celým vejcem, 4-5 žloutky a 25 g potaše (nebo 12 1/2 g potaše a 12 1/2 g uhličitanu amonnatého), v troše vody na kašičku rozmíchanými. Těsto okoření se trochou skořice, zázvoru, několika tlučenými hřebíčky, novým kořením, nakládanou pomerančovou dobře usekanou kůrou a na drobno rozkrájenými mandlemi. Dobře promíchané kladou se na plech moukou posypaný a svrchu cukrovým polevem potřou. Do rohů i do prostřed každého vrazí se po rozpůlené mandli, načež se v troubě zvolna pečou a ještě teplé s plechu sundají. – Místo medu používá se také cukrového syrubu, ovšem není calta tak chutná. V podobě pravé calty peče se u nás medový chléb .


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy