REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čaje – normy ISO


Černý čaj (Black Tea Grades)

Listový (Leaf)

TGFOP – Tippy golden flowery orange pekoe
TFOP – Tippy flowery orange pekoe
GFOP – Golden flowery orange pekoe
OP – Orange pekoe
FP – Flowery pekoe
P – Pekoe

Zlomkový lámaný (Broken)

TGFBOP – Tippy golden flowery broken orange pekoe
P – Pekoe
TGBOP – Tippy golden broken orange pekoe
GFBOP – Golden flowery broken orange pekoe
TBOP – Tippy broken orange pekoe
GBOP – Golden broken orange pekoe
FBOP – Flowery broken orange pekoe
BOP – Broken orange pekoe
BP – Broken pekoe
BPS – Broken pekoe souchong
PS – Pekoe souchong
S – Souchong
BM – Broken mixed
BT – Broken tea

Drtě (Fannings)

TGOF – Tippy golden orange fannings
GOF – Golden orange fannings
FBOPF – Flowery broken orange pekoe fannings
BOPF – Broken orange pekoe fannings
OF – Orange fannings
OPF – Orange pekoe fannings
BPF – Broken pekoe fannings
PF – Pekoe fannings
FF – Flowery fannings
F – Fannings
BMF – Broken mixed fannings

Prach (Dust)

BOPD – Broken orange pekoe dust
PD – Pekoe dust
D – Dust
FD – Fine dust
CD – Churamoni dust
RD – Red dust

Zelený čaj (Green Tea Grades)

H – Hyson
FH – Fine Hyson
YH – Young Hyson
FYH – FineYoung Hyson
D – Dust
GP – Gun Powder
SOUME – Soumee

Poznámka:
V zemích bývalého Sovětského svazu se, jak jinak, používá odlišné dělení. Listový čaj se podle jakosti a druhu listu třídí na čaj první, druhý a třetí L (odpovídá asi OP, P, PS). Zlomkový čaj se dělí na drobný první, drobný druhý a drobný třetí (přibližně BOP, BP, BPS).

U čajů ceylonských se vedle ISO používá doplňkové označení podle nadmořské výšky plantáže:
Low Grown Tea – čaj produkovaný do výše 2000 stop, tj. asi 600 m n.m.
Medium Grown Tea – čaje z plantáží do 4000 stop, tj. asi 1200 m n.m.
High Grown Tea – čaje z nejvyšších poloh, zpravidla nejvíce ceněné.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy