REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cabernet Savignon (čte se kaberne soviňó)


Vznikl pravděpodobně křížením odrůd Cabernet Franc a Savignon Blanc. Tato odrůda vína se snadno přizpůsobuje rozdílným půdám a podnebím, proto také dobyl vinice celého světa. Kořeny jeho zrodu vedou do proslulého vinařství kraje Boreaux ve Francii. V ideálních podmínkách – tedy za dostatku slunce během pozdního léta – lze z malých, matně modrých hroznů vyrobit skvělá tělnatá vína plná šťavnatých chutí a rybízového aroma.Největšího rozmachu se tato odrůda dočkala v druhé polovině 20. století, zejména v 80 letech, kdy se rozšířil téměř po celém světě a mnohde zatlačil do pozadí původní domácí odrůdy.Chuť: plná, kořenitá, s tóny černého rybízu, třešní, ostružin, čokolády eukalyptu či tabáku.K čemu se hodí: skvěle se hodí k hovězímu a jehněčímu masu, úžasně doplňuje chuť měkkým sýrům a také pikantním omáčkám.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy