REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bylinky vhodné do sladkých olejů


Badyán, citrónová bazalka, citrónová kůra, hřebíček, lemongras, různé květy a okvětní lístky nejedovatých rostlin ( lichořeřišnice, růže, měsíček, měsíček, sléz), skořice, skořicová bazalka.

Ochucené oleje a jemné květinové octy jsou vhodné i do ovocných salátů a připravují se tak, že by měly být v zabroušené průhledné lahvi, aby byl vidět jejich obsah. Oprané bylinky se zalijí olejem, láhev se přikryje gázou a nechá stát asi dva týdny na světlém, nejlépe jižním okně. Po dvou týdnech se scedí a je-li dostatečně silný, může se přelít i s vloženými snítky čerstvých bylinek. Teprve potom se zazátkuje. Pokud je olej slabý, opakuje se s novou dávkou čerstvých bylinek. Ukládá se na chladném a tmavém místě.

Stejně se připravují i aromatické oleje. Jako základ se používají vinné nebo jablečné octy. Protože ocet sám má o sobě hodně ostrou chuť, je vhodné bylinky nasekat a zalít je teplým, ne však vařícím octem. Láhev dobře zazátkovat korkovou zátkou a po dvou týdnech zkontrolovat. Ať se jedná o olej nebo ocet, mělo by se po dobu luhování nádobou každý den zatřepat.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy