REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bulgur též bulgar, bulghur, burhul


Uvařená, usušená a rozdrcená zrna pšenice špaldy. Před použitím se namáčí do vody, dále se vaří nebo dusí. V této přípravě se jemná zrnka s ořechovou chutí používají do salátů, pilafu nebo nahrazuje rýži. Může se podávat i se zeleninou. Používá se v Asii a Africe.

Bulgur je tradiční součástí kuchyně Blízkého východu, kde se s oblibou používá do salátů, falafelu, nádivek apod. Jsou to namočená zrna především tvrdé pšenice. Vlhkost se odstraňuje speciálním vysoušecím postupem, zrna se hrubě pomelou a roztřídí. Špaldový bulgur je připravován z obilek velice chutné a výživné pšenice špaldy. Má lehce ořechovou chuť a může být kvalitní a chutnou náhražkou rýže, nebo součástí jiných pokrmů. Předností je i vysoká stravitelnost a je vhodnou součástí diety při nemocech trávícího ústrojí.

Slovo „bulgur“ pochází původně z arabštiny a znamená „vařený“. U bulguru se cení jeho jednoduchá a rychlá příprava, oříšková chuť, lehká stravitelnost, vysoká nutriční hodnota – vysoký obsah vlákniny, sacharidů, vitaminů, minerálií a nízký obsah tuku. Především v oblastech Středního Východu se využívá na přípravu různých zeleninových salátů (tabbouleh). V naší kuchyni jej lze přidávat do nádivek, salátů, obilných karbenátků, jako příloha k zelenině, omáčkám nebo ho můžeme použít jako náhražku přílohové rýže.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy