REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brzlík telecí


Brzlík je velmi jemná část telecího masa, která je umístěna v podkrčí směrem k hrudnímu otvoru podél jícnu a průdušnice. Je to žlázovitá část masa narůžovělé barvy, s poměrně značným obsahem bílkovin a vitamínů. Obsahuje však také hodně purinových látek, a proto se nedoporučuje při některých nemocech, například při dně. Brzlík je velmi chutný a lehce stravitelný.Většinou se brzlík před úpravou krátce povaří v osolené vodě, a když zbělá, vloží se ihned do studené vody; prochladlý se dále zpracovává. Má-li brzlík chrupavčité části, pak je z něho před další úpravou odstraníme.Pod jménem brzlík se často prodává nejen vlastní brzlík (thymus), nývrž i slinivka brišní (pankreas) a také žláza slinná.Brzlík upravujeme vařený, dušený, pečený a smažený.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy