REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brutnák


Bot. název Borago officinalis L.– (koření), nazývaný také boreč nebo bořák. Do Evropy jej přivezli Arabové přes Španělsko. Mladé listy chutnají po čerstvých okurkách. Používá se jenom čerstvý. Je vhodný do kuřecích i jiných nádivek, pomazánek, studených omáček a majonéz, lze ho dusit na másle jako špenát, do zeleninových salátů, sýrů a zeleninových polévek.

Může se z něho připravit i bylinkové máslo. Nať obsahuje slizy, třísloviny a alkaloidy. Šťáva z brutnáku vylisovaná z lístků se používá při neurózách a depresích. Nálev připravený z 1 – 2 čajových lžiček brutnáku přelijeme 1 litrem vroucí vody, nádobu přikryjeme a necháme na teplém místě stát asi 15 minut a potom scedíme. Tato kůra trvá asi 3 – 4 týdny a je vhodná na pití při zánětech močových cest, neboť zvýšený proud moči, vyvolaný drogou, brání vzestupu infekce.

Brutnák slouží i k odplavení škodlivých látek při revmatismu a při srdečních chorobách, provázených zadržováním moči. V čerstvých listech obsahuje na 100 g asi 20 mg vitaminu C, dále karotenoidy, hodně slizu (prospěšného našim střevům a dýchacím cestám), kyselinu křemičitou, jablečnou a citrónovou, hodně draslíku, vápníku a také manganu, třísloviny a silice. Hezké hvězdicovité květy se používají jako jedlá ozdoba salátů, různých moučníků a sladkých pohárů, přidávají se také do vína, limonád a bowlí.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy