REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Broskve


Broskve mají vynikající chuťové vlastnosti a u nás se jim dobře daří. Toto nádherné ovoce bylo pěstováno v Číně již 3000 let před naším letopočtem pod jménem sing. V 10. století se broskve rozšířily v teplejších částech Evropy. Čerstvé broskve obsahují karotén, vitamin C, 7 % glycidů, z minerálních látek vápník, železo a fosfor. Pojídání většího množství ovoce může způsobit zažívací potíže. Některé odrůdy broskví ( existuje asi 3000 odrůd) Albatros, Amsdenova, Dixirad, Morettini, Harbinger, Luna, Primissima, Delbard, Flamingo, Sunhaven, Diana, Gracia, Martina a mnoho dalších. Většina z nich je žlutomasých, které jsou kvalitnější než bělomasé odrůdy.

„Venuše je majitelkou tohoto stromu…ovoce vzbuzuje žádostivost…, píše bylinkář Nicholas Culpeper. Číňané považovali ovocnou sladkou šťávu za symbol výtoku vagíny, a jak Arabové tak i Číňané pokládali hlubokou ochmýřenou štěrbinu za symbol ženského přirození. „Broskvový dům“ byl kdysi všeobecně pro popis pěkné nebo sexuálně žádoucí dívky. Broskvová šťáva podporuje vylučování trávicích šťáv, je lehce stravitelná a napomáhá při ledvinových potížích.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy