REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brokolice


Košťálová zelenina, odrůda květáku pěstovaná zejména v Itálii. Bot. název Brassica oleracea. Obsahuje více vitaminů než květák především vitaminy A, B l, B 2, B 3, hodně vitaminu C, E, K provitamin A, kyselinu panthotenovou a listovou, z minerálních látek především draslík, zinek, hořčík, vápník, sodík, fosfor, měď, nikl, a síru, ze stopových prvků selen a jód. Obsahuje málo škrobu a tuků a je téměř ideální dietní zeleninou, pomáhá pročis´tovat organismus a usnadňuje snižování nadváhy.

Brokolice prokazatelně obsahuje látky, které brání rakovinovému bujení a látky, jež ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi, pozitivně působí na imunitní systém, látkovou výměnu, nervový, srdeční a cévní systém. Posiluje obranyschopnost organismu a pomáhá zachovat si „ pevné nervy“. Skladovací teplota by měla být od °C do 20°C.

Chceme-li zachovat svěží zelenou barvu brokolice, musíme ji ihned po uvaření zchladit ledovou vodou. Obsahuje 90 % a nejlépe je připravená v páře. Denně bychom jí měli zkonzumovat asi 100 g. Připravuje se jako květák, vařená, v páře, zapékaná, syrová do salátu. Výborný je i nápoj z brokolice, který se připravuje z čerstvé brokolice rozmixováním a pije se ráno.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy