REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Briošky (Brioche)


Jedná se o pečivo z vajec, másla a dalších ingrediencí s typickou zlatavou kůrkou, které se docílí glazováním vaječným žloutkem. Správná brioška má tvar bulky nebo bochánku s malou kuličkou umístěnou navrchu. První zmínky o tomto pečivu jsou již z roku 1404 a věří se, že pochází z tradičních normandských receptur, neboť kvalitu briošky určuje kvalita použitého másla a Normandie byla již ve středověku proslulá výrobou vysoce kvalitního másla. Název je pravděpodobně odvozen ze slovesa „broyer“ což znamená tlouci, rozbíti a odkazuje to na prodloužené hnětení těsta. Tak jako i u jiných druhů pečiva je původ předmětem dohadů a neshod – např. Alexander Dumas tvrdil, že pochází z Brie – neboť se údajně do těsta přidával sýr z této oblasti. Nejčastěji je však brioška spojována s výrokem Marie Antoinetty – „Qu’ils manget de la brioche“


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy