REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brioche (brioška)


Lehká kynutá máslová žemle nebo bochník francouzského původu. Je to něco mezi koláčem a chlebem co se týče chuti a struktury. Obvykle se peče z pšeničné mouky, do které se přidává máslo a vejce a obsahuje proto nejvíc tuků, bílkovin a kalorií ze všech druhů pečiva.

Suroviny: 500 g hrubé mouky, 2 žloutky, 100 g tuku, 100 g cukru, 25 g droždí, 1/4 l mléka, strouhaná citronová kůra, sůl, vejce na potření. Příprava: V míse utřeme do pěny tuk, cukr, žloutky a přidáme strouhanou citronovou kůru. Do třeného těsta přidáme vykynutý kvásek z droždí, šálek vlažného mléka, kostku cukru a lžičku mouky. Přidáme prosátou mouku promíchanou se solí, zbylé vlahé mléko a těsto vypracujeme nejdříve v míse a pak na vále. Těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Po hodině kynutí rozdělíme těsto na několik dílů, z těch vyválíme šišky a rozdělíme na dílky. Každý dílek zakulatíme. Klademe je na tukem vymazaný plech a necháme chvíli kynout. Potřeme je rozšlehaným vejcem a nůžkami je kousek od středu 2x nastřihneme, aby se nám zvedly růžky. Pečeme v dobře vyhřáté troubě, později plamen zmírníme.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy