REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brambory


Bot.lilek hlíznatý, Solanum tuberosum – dvouděložná rostlina z čeledi lilkovitých, pův. z Již. Ameriky. Zemědělsky patří do skupiny okopanin. Do Evropy byly . dovezeny v 16.st., do Čech v pol. 18.st. Pěstují se pro oddenkové hlízy (brambory), obsahující škrob a vitamín C. Brambory jsou hospodářskou významnou potravinou, důležitým krmivem pro hospodářská zvířata i surovinou pro výrobu škrobu, dextrinu a lihu. Hlízy obsahují v klíčcích jedovatý alkaloid solanin. V ČR se brambory pěstují v mnoha odrůdách (stolní, průmyslové, rané, polorané, pozdní).

Patří u nás k nejdůležitějším potravinám. Ceníme si u nich nejen jejich výživnou a biologickou hodnotu, ale také to, že je lze upravovat nejrozmanitějšími způsoby po celý rok. Brambory jsou téměř celoročním dodavatel důležitého vitamínu C. Dále obsahují hodnotné rostlinné bílkoviny, nerostné látky a vitamíny skupiny B. I jako dodavatelé škrobu mají brambory v naší stravě velký význam.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy