REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborové lupínky


Tenké plátky brambor. První smažené bramborové lupínky byly připravovány a podávány již v roce 1853 v hotelu „ Moon Lake House Hotel“ ( Saratoga Springs, USA) jako vyhlášená specialita pod názvem „ Saratožské smažené brambůrky „.Vynalezl je G. Grum, američan indiánského původu. Až do začátku tohoto století se prodávaly jen v několika restauracích nebo se připravovaly v domácnostech. V prvních desetiletích našeho století řada podnikatelů zjistila, že prodej balených bramborových lupínků může být i velmi výnosným obchodem a od té doby jsou obchody pravidelně zásobovány lupínky z brambor – smaženými a solenými.

Největšími výrobci bramborových hranolků v USA jsou Pepsico, Anhauser-Bush, Procter and Gamble a Keebler..


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy