REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bobuloviny


Ovocné stromy, jejich plodem jsou bobule nebo plody s podobnými vlastnostmi, např. angrešt, rybíz, borůvky, jahody, brusinky. Celé léto až do září obohacují náš jídelníček o cenné vitaminy a minerální látky, jichž obsahují často větší množství než ostatní ovoce. Ideální je pojídání přímo z keře. Chceme-li dobrou jakost bobulovin uchovat alespoň jeden den, rozprostřeme je volně na větší mísu a dáme do chladna.

Chceme-li je oprat, pak tak musíme učinit ještě před odstopkováním, jinak hodnotné látky i aroma unikne se šťávou do vody. Nejvíce jsou na to citlivé maliny. Protože čerstvé nevydrží příliš dlouho, konzervujeme je k využívání po celý rok jako sirupy, mošty, džemy, kompoty, rosoly, marmelády apod. nejvíce vitaminů se uchová, když pocukrované bobule zmrazíme a uchováme v chladničce. Angrešt konzervujeme dokud je ještě zelený.

První písemné zprávy o bobulovinách jsou ze začátku 14. století, kdy se některé druhy, jako např. rybíz a jahody, uvádějí dokonce jen mezi léčivými rostlinami. Pěstování bobulovin se nejdříve rozšířilo v klášterních zahradách, potom v zahradách u zámků šlechty a teprve odtud postupně i do zahrádek lidu.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy