REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bobkový list – vavřín


(Bot. název Laurus nobilis) – jedno z nejstarších a nejznámějších koření – symbol slávy a vítězství. Je to koření usušených listů vavřínu, kterým se koření hlavně dušená jídla, používá se do polévek, při úpravě kuřete, ryb a mas na divoko, většinou vcelku, ale někdy i mletý, může se přidávat do špízů, ale i do těstovin a neobejdou se bez něho i některé dezerty. Podporuje chuť k jídlu a má nahořklou chuť.

V kuchyni se používá sušený i čerstvý. Jeden list přidaný do vody při vaření brambor oživí jejich chuť. Bobkový list je důležitou složkou i v bouquet garni ( buket garny) – kytičky z bylinek přidávané do vody při vaření vývaru ve francouzské kuchyni. Jeho domovem je Malá Asie. Pěstuje se ve všech zemích jižní a západní Evropy, severní Afriky, Blízkého východu, na černomořském pobřeží Zakavkazska a na Krymu. Podporuje trávení a chuť k jídlu, čaj z bobkového listu pomáhá odstraňovat z těla odpadní látky, pije se při diabetu a revmatismu.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy