REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Blue Stilton


Pochází z Velké Británie a jméno dostal podle vesničky Stilton. Jeho výroba je povolena v hrabstvích Nottinghamshire, Derbyshire a Leicestershire, je chráněna autorskými právy. Stilton má tvar válce a silnou, tvrdou, nepopraskanou kůru. Sýrové těsto je barvy slonové kosti s rovnoměrně rozloženým modrým žilkováním. S přibývající zralostí se sýr stává krémovějším, tmavším, s výraznějším žilkováním. Chuť je plná, bohatá a máslová, protože sýr obsahuje až 55% tuku v sušině. Stilton má výrazné aroma, které s přibývající zralostí nabývá na ostrosti. Prodává se nejméně tři měsíce starý, nejlepší bývá b období od září do Vánoc, protože je vyroben z letního mléka.

Použití: Dříve se přímo do válcového otvoru v rozkrojeném sýru nalévalo portské, otvor se přikryl odkrojenou částí a nechal odpočívat, pak se změklý sýr jedl lžící. Sýrové mísy, saláty.
Nápoje: Portské víno.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy