REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bénédictine


Známá značka bylinného likéru z Francie vyráběný podle receptu mnicha Vincelliho z roku 1510. Ve francouzském městě Fécamp je v jedné budově v ulici Boufart destilační závod a muzeum současně pod jednou střechou. Plní se do značkových lahví v podobě mitry, jehož receptura se tají. Dalšími známými francouzskými likéry jsou Tia Maria, Maria Brizard (koňak Maria Brizard se již nevyrábí). Drahý francouzský likér světové pověsti, vyráběný ode dávna tamními klášterními mnichy. Jeho charakteristická chut‘ je mnohými výrobci napodobována s větším či menším, vždy však pracně dobytým úspěchem a se značným finančním nákladem, nebot‘ recept je velmi komplikovaný a jeho původní znění je úzkostlivě tajeno. Rovněž název Benedictine je přísně chráněn a jeho zneužití je stíháno.

Likéry tohoto druhu se tudíž vyskytují pod názvy, které připomínají původ slavného likéru jako „Klášterní tajemství“, „Klášterní likér“, „Nuncius“ a pod.

V chuti je benediktinský likér mírně nahořklý, ve složení pak převážně bylinný a je doporučován i jako žaludeční dietetický prostředek. Barva je zlatožlutá.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy