REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Belgický fondán – Cukrářská hmota White Icing (Callebaut)


Belgický fondán White icing je hmota, kterou se dají dobře potahovat dorty. Základní barva je sněhobílá, dá se barvit gelovými tekutými i rozpuštěnými práškovými barvami. V základním stavu je poměrně tuhá, ale propracováním v rukou měkne a je velice tvárná. Po probarvení trochu změkne, ale po chvíli oschne a zase je tužší. Z této hmoty se dají dělat květiny, figurky a různé další ozdoby. Poměrně rychle zasychá a proto ozdoby dobře vytvrdnou. Jen tenké dlouhé ozdoby mají po vytvrdnutí tendenci se lámat, protože hmota vyschnutím začne být velice křehká. Na potaženém dortu, který musí být pod hmotou podmazán máslovým krémem (pudinkovým nebo s kaší) nebo hustým džemem nebo nugetou, hmota White icing nevysychá a je krásně pružná a měkká. Ovšem zkušenost uživatelek praví, že pod White icing lze podmazat i pařížskou šlehačku a nic se neroztéká! Dá se na ní malovat barvami rozpuštěnými v silném alkoholu. Pro lesk dortu je možno tuto hmotu potřít na dortu štětcem namočeným v silném alkoholu – například vodce, slivovici. Alkohol rychle vyprchá, není cítit, dort mohou jíst i děti a povrch je krásně lesklý. Lesku lze dosáhnout i potřením povrchu slabou vrstvou oleje. Ozdoby na White icing lepíme jen vodou nebo vodou s cukrem, také lze použít kapičku sirupu. Větší a těžší ozdoby se dají přilepit rozpuštěnou čokoládovou polevou.Dort potažený White icingem uchováváme v lednici, ale ničím nepřikrýváme, nebalíme. Tato hmota jde vyválet velice tence, někdy není ani třeba ji podsypávat, někdy podsypeme lehce moučkovým cukrem (někdo používá i Solamyl), aby se nelepila k desce. Na potažení dortu, tak aby se schovaly nerovnosti a dort byl krásně hladký, je však dobré hmotu vyválet na sílu cca 3-4 mm. Také se pak dobře dělají ozdobné okraje kleštičkami. Chuť hmoty White icing je sladká a lehce do ovocna. Trvanlivost je jeden rok. Hmotu je nutno uchovávat dobře zabalenou v igelitu a nejlépe ještě v uzavřeném plastovém kbelíku nebo dóze, protože na vzduchu rychle vysychá a tvrdne. Stejným způsobem uchováváme i již obarvené zbytky hmoty. Hmotu není nutno uchovávat v lednici, stačí například ve spíži.Prodává se buď po 7 kg u firmy Hana CZ – Velkoobchod, výroba směsí pro pekaře a cukráře – je to na domluvě, pošlou dobírkou a nebo dovezou. Cena je cca 1000,- Kč s DPH.Nebo po 1kg u firmy Malátkovi. Tam je cena 150,- Kč. Ale samozřejmě i u Malátků je k mání celý sedmikilový kbelík. A při nákupu nad 1500 korun se poštovné neplatí. V prodeji ji má také i firma Polmarkus v Ostravě. V 7kg kyblících, stejně jako HANA. Cena je taky stejná, přibližně 1000,- vč.DPH za 7 kg. Hmotu je nutno předem objednat. Dodání asi do 14 dnů.White icing začala prodávat i firma Cukrar-shop v Nýřanech v sekci SUROVINY.V Praze je k sehnání po předchozí telefonické dohodě ve firmě Formičky na čokoládu (pod písmenem F). Zde je trochu dražší, ale zase bez poštovného při osobním odběru.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy