REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bedrník obecný – (Pimpinella saxifraga)


Byl u našich předků velice oblíben. Dostal se i do národních písniček a sládkové jeho listy přidávali do piva pro říznější chuť. Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, praví se v jedné staré písničce. Z mladých listů se připravuje salát. Bedrníkové listy mají nasládlou, lehce tříslovitou chuť. Podporují trávení, upravují zažívací poruchy. Obsahují silice, vlákninu, sacharidy, pektiny, saponiny, mnoho minerálních látek, hlavně draslík a vápník, vitamíny C, B i karoteny aj.

Kořen obsahuje silici, kumariny a třísloviny. Používal se jako prostředek při trávicích obtížích, zejména při nadýmání. Užívala se buď tinktura, nebo nálev, ale obojí se připravovalo z kořene bedrníku. Spolu s měsíčkem a jitrocelem se bedrník používá také k čištění krve. Bedrníkový čaj je velice účinný při nachlazení nebo katarech horních a dolních dýchacích cest a odhleňování. Silně povzbuzuje sekreci žaludečních šťáv a velmi účinně odstraňuje křeče a plynatost.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy