REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bazalka pravá (Ocinum basilicum)


Jednoletá, teplomilná bylina, asi půl metru vysoká. Její jméno je údajně zkrácenou verzí řeckého výrazu pro „ královskou bylinu“.

Bazalka obsahuje hlavně silice a třísloviny. Je bohatá na vitaminy A, C, B 5 a minerální látky, zejména hořčík, vápník, sodík a železo. Používá se ke zvýšení žaludeční činnosti, snižuje nadýmání, podporuje chuť k jídlu, uvolňuje křeče hladkého svalstva, zlepšuje činnost ledvin a uklidňuje nervy. Používají se listy zevně k obkladům na opruzená místa, zvláště u malých dětí.

Bazalka je spojována se smrtí a nesmrtelností. Dodává odvahu čelit smrti, zejména symbolické (např. při iniciaci). Při tomto způsobu užití se podávala jako nápoj, dále se přidávala do rituální koupele před obřadem a také do kadidla. Kněží Rohatého Boha nosili snítku bazalky od svátku Lugnasadh (srpnová noc) do svátku Alban Elued (podzimní rovnodennost).(Magické rostliny)

V kuchyních je využívána jako aromatické koření. Bazalka je jedno ze základních koření jihoevropských kuchyní. Aby byla opravdu chutná, přidáváme ji až úplně nakonec. Do Evropy přišla asi ve 12. století z tropických oblastí Asie a Afriky. Používá se na kořenění polévek ( rybí, rajčatové ), masové pečeně, ryby, telecí, sýrové omelety, mleté maso, dušené kuře, používá se i do bylinkových másel, k dochucení zeleninových salátů, můžeme ji využít i na bazalkový olej a ocet, dochucení těstovin a pizzu.

Bazalkový čaj se připravuje ze 2 čajových lžiček bazalky, které přelijeme ¼ litrem horké vody a necháme 5 až 7 minut vyluhovat. Denně se pijí dva šálky. Bazalka se osvědčila i jako kloktadlo. Existují bazalky s citrónovou, skořicovou či lékořicovou vůní, s listy vínové barvy a dokonce i stromová bazalka (Ocinum Gratissimum), dorůstající až 2 metrové výšky, ale i bazalka mátolistá či bazalka sivá. Mají rozmanité složení silice a tím i odlišnou vůni.

Listy bazalky se dají konzervovat sušením, případně se suší prosolené. Můžeme je i mrazit potřené po obou stranách olivovým olejem a používat jako čerstvé. Celé listy se dají skladovat v olivovém oleji se solí.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy