REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Barviva potravinářská-přírodní E 100 až 182


Vybarvují potravinu nebo obnovují její barvu pro průmyslové zpracování, kterou ztratily konzervací, sušením apod. – jsou to E 100 kurkumin (žluté rostlinné barvivo z kurkumy, používané např. do cukrovinek), E 101 riboflavin (vitamin B 2, používaný např. do omáček), E 120 (košenila, je to červené barvivo získané ze samiček červce nopálového a dodává pokrmům a nápojům lákavou barvu, např. pamlskům a italskému Campari, karmin je používaný např. do alkoholických nápojů), E 127 (erytrosin), E 132, E 140 chlorofyl (listová zeleň ze špenátu nebo kopřivy) a chlorofyliny, E 150a (karamel, používaný např. do piva a nealkoholických nápojů a kulér, E 151 (čerň 151, nejčastěji v cukrovinkách, limonádách, pudincích, zmrzlině), E 160 a (Beta-karoten, žluté barvivo obsažené v mrkvi, provitamin A, používaný např. do margarinu) a karotenoidy (barviva rostlinného původu – např. červené z paprikových lusků a rajčat), E 161b (lutein), E 162 rostlinné barvivo z červené řepy (červeň řepná).

Černá a šedá – kůra bezu černého, olše lepkavé či trnky, větve a plody ostružiníku
Červená – plody bezu hroznatého či ptačího zobu obecného, květy pivoňky lékařské, kořen řepy červené, kůra třešně
Hnědá – kůra břízy, dubu, jedle, ořešáku
Modrá – plody borůvky či trnky, květy chrpy polní
Zelená – listy bezu černého či konvalinky, slupka cibule, kůra jasanu ztepilého
Žlutá – květy blatouchu bahenního, pampelišky lékařské či korpetiny, kůra břízy, slupka cibule, nať žluťuchy žluté.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy